Ελλάδα: Αρκούν όσα κάνουμε για την πάταξη των ανισοτήτων;
Γράφουν οι Σαββίνα Ελευθεριάδου, Γεωργία Κατσούλα, Κρίσα Μπότσι
Η Ελλάδα έχει λάβει διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας, αν και η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα είναι συχνά αργή και εξαρτάται από τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και κυβερνητικές πολιτικές. Ορισμένα από τα κύρια μέτρα που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν:
* Ενισχυμένα προγράμματα κοινωνικής προστασίας: Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, όπως οι άνεργοι και οι φτωχοί.
* Υποστήριξη σε ευπαθείς ομάδες μέσω της Κοινωνικής Πολιτικής
* Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία και την παιδεία: Η κυβέρνηση ενίσχυσε τη χρηματοδότηση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης για να μειώσει τις ανισότητες σε αυτούς τους τομείς. Η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση παραμένουν σημαντικοί στόχοι.
* Αναπτυξιακά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε.: Τα ευρωπαϊκά κονδύλια και οι προγράμματα όπως τα ΕΣΠΑ έχουν χρηματοδοτήσει διάφορες δράσεις για τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων περιοχών, την ενίσχυση της απασχόλησης, και την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων.
* Μέτρα κατά της ανεργίας: Ολοκληρώνονται διάφορα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως τα επιδοτούμενα προγράμματα εργασίας για νέους και άτομα σε μειονεκτική θέση, καθώς και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω κατάρτισης και επανεκπαίδευσης.
* Αναδιανομή εισοδημάτων: Μέσω φορολογικών πολιτικών και εισοδηματικών μεταβιβάσεων, η Ελλάδα προσπαθεί να αναδιανείμει τον πλούτο, να μειώσει τις ανισότητες και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.
* Κοινωνική ένταξη των μεταναστών και προσφύγων: Η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών, μέσω της παροχής στέγης, εκπαίδευσης, και πρόσβασης στην εργασία. Υπάρχουν προγράμματα στήριξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εκπαίδευση
Παρά τις προσπάθειες, η κοινωνική ανισότητα παραμένει μια πρόκληση στην Ελλάδα και απαιτεί συνεχείς και συντονισμένες πολιτικές για να μειωθούν οι ανισότητες στις διάφορες κοινωνικές ομάδες.